Arabalar Trafiğe Çıkamayacak! Akaryakıt Fiyatlarında Şok!

Dünya Bankası, akaryakıt fiyatlarını direkt olarak etkileyecek petrol fiyatlarıyla ilgili olarak korkutan bir açıklama yaptı.

Dünya Bankası, emtia piyasasına ilişkin üç aylık raporunda, Gazze’deki krizin tırmanması halinde petrol fiyatlarının bir şokla karşı karşıya kalabileceği ve varil fiyatının 157 dolara kadar yükselebileceği uyarısında bulundu. Banka ayrıca savaşın devam etmesi halinde gıda fiyatlarının da artabileceğini kaydetti.

Dünya Bankası, küresel petrol fiyatlarının bu yılın son üç ayında varil başına ortalama 90 dolar ve yavaşlayan ekonomik büyümenin talebi azaltmasıyla 2023 yılında ortalama 81 dolar olmasını bekliyor.

Durumun daha da tırmanması halinde, 2003’teki Irak savaşındakine benzer şekilde, küresel petrol arzı günde 3 milyon ila 5 milyon varil azalacak. Bu da petrol fiyatlarını ilk etapta yüzde 21 ila yüzde 35 oranında artırarak varil başına 109 ila 121 dolar arasına yükseltecek.

1973’teki Arap petrol ambargosuyla karşılaştırılabilecek “büyük kesinti” senaryosunda, küresel petrol arzı günde 6 milyon ila 8 milyon varil azalacak. Bu da fiyatları ilk etapta yüzde 56 ila yüzde 75 oranında artırarak varil başına 140 ila 157 dolar arasına çıkaracak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x