İslam İlmihali’nin Önde Gelen İsmi: İmam Gazali
Büyük Selçuklu İmparatorluğu döneminde yaşayan ve İmamü’l Celil (Büyük Reis), Hüccetü’l-İslam (İslam’ın Delili) ve Zeynü’d-din (İmanın Süsü) unvanlarıyla tanınan Gazali, 1058 yılında bugünkü adıyla İran’ın Meşhed şehrine bağlı Tus kasabasında dünyaya geldi. Eğitim hayatına Tus’ta başlayan Gazali, ilerleyen yıllarda eğitimine Cürcan ve Nişabur’da devam etti. Nişabur’da İmam-ül-Harameyn Ebü’l-Meali el-Cüveyni’den ders alan Gazali, yüksek ilmi, hitabet ve zeka kabiliyeti ile dikkat çekti.
Hoca olduğu dönemde çeşitli eserler kaleme alan Gazali, İslam dünyasında büyük saygı gördü. Gazali’nin eserleri arasında “Kitabü’l-Basit fil-Füru”, “Meahiz-ül-Hilaf” ve “Tehafüt-ül-Felasife” önemli yer tutmaktadır. Ayrıca Gazali, Avrupa’da dünyanın düz olduğu tezini savunan filozoflara karşı çıkarak dünyanın yuvarlak olduğunu ispat etti.
Eserleri ve Yaşamı
Bağdat’a yerleşen Gazali, Nizamiye müderrisi olarak görev yaptı ve “İhyau-Ulumi’d-din” gibi önemli eserleri yazdı. Gazali, Kudüs’e giderek “El-Maksad ül-Esma” ve “Cevab-ul-Mesail” gibi eserlerini kaleme aldı. Tus’a dönerek “Ed-Dercülmerkum” ve “İslam’da Müsamaha Faysalü’t-Tefrika Beyne’l-İslam Ve’z-Zendeka” eserlerini yazan Gazali, toplamda 457 kitap yazmış ancak günümüze sadece 75 eseri ulaşmıştır.
İslam alimi Gazali, tasavvuf alanında da öne çıkan isimlerden biridir. Tasavvufi yönüyle de tanınan Gazali, son yıllarını Tus’ta bir medrese ve tekke kurarak geçirmiştir. 19 Aralık 1111’de vefat eden Gazali, hem zahir ilimlerde hem de tasavvuf alanında zengin bir miras bırakmıştır.
Gazali’nin müridi olan Ebu Ali Farmedi’nin izinden giden Gazali, hem ilimde hem de maneviyatta derin bir etki bırakmıştır. İslam düşünce tarihinde önemli bir yere sahip olan Gazali, yaşamı boyunca sayısız eser kaleme almış ve müslüman dünyasına büyük katkılar sağlamıştır.